Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Konec plukovníka Kubiceho

Před měsícem jsem na svých stránkách uveřejnil článek o policejním ÚOOZ, jeho čelných představitelích a o mých zkušenostech s nimi. Téma Kubice se stává znovu po poradě (rvačce?) policejních bossů aktuálním, takže se k tématu a původnímu článku vracím.

Detektiv ÚOOZ dokumentuje úplatek, který mi předal exstarosta Budišova Péťa.www.alesvebr.cz

19.7. 2007

Okurková sezóna vytáhla až na palcové titulky prvních stran po čase opět téma policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a jeho ředitele plk. Jana Kubiceho. Mladá fronta Dnes dnes zařadila článek s titulkem Policie: jak se zbavit Kubiceho na titulní stranu jako "otvírák" a problematice se rozsáhle věnuje i uvnitř listu.

Se specializovanými policejními jednotkami resp. jejich příslušníky se stýkám více či méně intenzivně už řadu let. Kdysi pracovně jako novinář, později pod tlakem okolností. Se samotným ÚOOZ jsem se jen loni potkal na třech případech. Takže myslím, že se mohu k tématu vyjádřit.

V aféře s tajnou zprávou, která provázela volební dění roku 2006 byli kromě šéfa útvaru Kubiceho obviněni (inspekcí MV, žalobce nakonec nikoho nestíhal) jeho zástupci Hynek Vlas (ten je označován za skutečného autora zprávy) a Jaroslav Hruška. S oběma elitními detektivy jsem loni pracoval. S Hruškou to bylo ještě na jaře; po žádné zprávě ještě ani památky.

Byl jsem tehdy objektem vydírání či pokusu o podvod v souvislosti s kauzou Golf Ještěd, s.r.o. Hruška a jeho lidé na mne tehdy působili jako skuteční profesionálové. Pro laické vysvětlení - po desítkách setkání, výslechů, schůzek s policejními mamlasy různých šarží a útvarů v průběhu posledních let to tehdy byla akce, jakou znáte z filmů. Vše se odehrálo v relativně krátkém časovém úseku, bylo to efektivní, např. J. Hruška nelitoval času a námahy a jezdil za mnou domů i po večerech, aby osobně zajistil zdárný průběh operace.

Ta vyvrcholila v jedné restauraci na kraji Prahy. V akci byla řada detektivů, sledovačka, odposlechy... a nakonec i zatčení pachatele. Ale taky jeden policista, který hraje v mém dalším pohledu na ÚOOZ zásadní roli. Když jsem se měl s vyděračem sejít, bylo rozhodnuto, že z bezpečnostních důvodů přijedu na místo schůzky v doprovodu příslušníka ÚOOZ, který bude vystupovat jako můj řidič / kamarád. Mladý svalovec menšího vzrůstu, který toho jinak moc nenamluvil, se jmenoval Luděk Žákovec.

Ano, je to tentýž, který o pár měsíců později od protimafiánské jednotky odešel pracovat pro kontroverzního podnikatele Tomáše Pitra. Policista, který na Pitrovi dlouhou dobu "dělal" a náhle přeběhl na druhou stranu barikády. Podle mých informací je právě on, někdejší člen speciálního týmu POKR, jeho kompletní znalost o policejním vyšetřování Pitra, vraždy jeho kumpána Mrázka, vyšetřovacích postupů a dalších úředních i neoficiálních praktik v pozadí miliardářova zmizení před nástupem trestu a kdo chlebodárci připravuje únikové cesty ...

Nikoli svět, ale český zločinecký rybník je malý. A tak narážíte na stejné osoby stojící jednou na straně "spravedlnosti", za chvíli zas v řadách protivných, celkem běžně. Tento případ mne ale zajímá obzvlášť, protože Pitr byl relevantní osobou konkursních podvodů a právě v nich došlo k vrcholnému propletení struktur zločinu s oficiálními představiteli české policie, justice a dalších státních složek i politiky.

http://zpravy.idnes.cz/mf-dnes-detektiv-vysetroval-pitra-ted-u-nej-pracuje-fxb

www.alesvebr.cz/uvod/av.php?c=severoceska-konkurzni-mafie

www.alesvebr.cz/uvod/av.php?c=media-ke-kauze-golf-jested

Pár týdnů po zmíněné akci jsem viděl pana Hrušku v televizních záběrech z jednání sněmovního bezpečnostního výboru, kdy stáli s kolegou Vlasem za zády Kubiceho, překládajícího poslancům svou zprávu o prorůstání organizovaného zločinu do státního mechanismu. ČSSD označila před pár dny právě vazbu mezi Žákovcem a Pitrem jako klíčovou při vzniku Kubiceho zprávy. Neříkám, že jsou úplně vedle, ale já vím o jiných okolnostech vzniku předmětného dokumentu. I když je pravda, že moje informace nejsou v zásadě nekompatibilní s tvrzeními Lidového domu.

Při práci na kauze šibalů z Vysočiny (Bono Publico) jsem o participaci policie nikterak nestál; dělal jsem to pro záchranu Marka a pro Novu resp. konkrétně pro pana Kroupu. Byl jsem v jejím průběhu postaven před hotovou věc s vysvětlením, že věci už zašly tak daleko (výhrůžky a příprava násilí vůči arch. Řičářovi), že je to nevyhnutelné.

A tak jsem se několikrát musel sejít i s druhým Kubiceho zástupcem - Hynkem Vlasem. Je to bezesporu chytrý člověk - na české policejní poměry výrazně nadprůměrně. Sešli jsme se několikrát, jednou jsme se spolu dokonce vybourali v autě (jen lehce; bylo to cestou na jednu z monitorovaných schůzek se starostou Péťou). Těžko mohu vydýchat, že vlastně nic z toho, co tenkrát mně a architektovi slíbil, nebylo dodrženo ...

Na budišovskou kauzu byla nabalena i údajná příprava vraždy samotného Kubiceho. Tento případ byl před časem odložen a už se o něm moc nemluví ani nepíše. Vysvětlení chybí. Podobně do vytracena se jeví končit i vlastní případ hráčů z Vysočiny (po blamáži s kauzou Biolíh už je na pováženou, jak byly tyto - i politicky citlivé - věci vlastně šetřeny...). A právě aktuální vývoj Budišovské kauzy musím položit do kontextu současného politického dění i do souvislosti se současným děním v ÚOOZ.

Z velmi dobrého zdroje vím, že je zjevná tendence i tento vážný mafiánský případ osekat až na kost. Šibalové jsou nejen dávno z vazby, ale vše směřuje dokonce k tomu, že nebudou vůbec stíhání za své rozsáhlé korupční aktivity! Zřejmě jim nakonec zůstane na krku jen obvinění z přípravy násilí vůči architektovi, ale kdovíjak dopadne u soudu i to. Ne dosti na tom - ten, kdo je nyní popotahován, je samotný Řičář. Jakoby nestačilo v jakých podmínkách žije v dobrovolně nedobrovolném vězení / policejní ochraně. Věc je mimořádně závažná a průběžně monitorujeme a ověřujeme informace o přímé politické objednávce na takový postup!

Ten třetí společný případ s ÚOOZ už nyní popisovat nebudu. Hlavně ale proto, že je stále živým dokladem tak fatálního selhání justice a veškerých kontrolních mechanismů údajně právního státu, že nám ještě musí chvíli před zveřejněním "uzrát"...

Média píší o odchodu detektivů z protimafiánské jednotky a o tom, jak její torzo bude nyní honit zloděje aut a starožitností. To si můžeme trefně ilustrovat i na případu šibalů z Vysočiny. Vlastně všichni příslušníci ÚOOZ, se kterými jsem ještě před 3/4 rokem na kauze spolupracoval, už od útvaru odešli nebo jsou zrovna na odchodu...Nakonec to tedy možná skutečně dopadne, jak jsem už kdysi někde napsal - ty nejvážnější případy mafiánské kriminality a zločinných spolčení snad budou šetřit pupkatí strejdové nad mastným papírem s gothajem na místním okrsku v Horní Dolní. A s předvídatelnými výsledky...

Vše nasvědčuje tomu, že stávající vládní garnitura (resp. jeden konkrétní ministr) policii demontuje. Už jen čísla o rostoucím propadu v počtu činných policistů jsou alarmující. Ba co víc, existují i mimořádně závažné indicie o tom, že řízení policejní práce je ovlivňováno přímo z prostředí závažného organizovaného zločinu. A to včetně ÚOOZ. To jsou paradoxy ... o čem že to byla před rokem právě kultovní parlamentní zpráva samotného plk. Kubiceho?

www.alesvebr.cz

 

Autor: Aleš Vébr | čtvrtek 30.8.2007 7:46 | karma článku: 16,42 | přečteno: 1925x
  • Další články autora

Aleš Vébr

Plzeňský masakr práva (a státu)

Mám toho na román. Ale přečtěte si, prosím, alespoň v několika bodech, kam všude sahají chapadla mafie kolem plzeňských práv a jejich bosse Milana Kindla. A pak si to hoďte...

12.10.2009 v 11:35 | Karma: 48,77 | Přečteno: 53874x | Diskuse| Politika

Aleš Vébr

Dělá největší prasárny D. Rath?

Fackovací panák MFDnes a řady blogerů David Rath na sebe vzal z pohledu médií snad všechny hříchy socdem hejtmanského světa. Přitom se odehrávají v krajích zvěrstva, vedle nichž je i Bušinovo šibalství takovým kriminálně-politickým softpornem...

17.7.2009 v 11:38 | Karma: 38,79 | Přečteno: 7077x | Diskuse| Politika

Aleš Vébr

Výročí smrti Pavla Wonky=hanba "demokracie"

Včera uplynulo 21 let od tragického úmrtí Pavla Wonky. Mechanika z Vrchlabí, signatáře Charty 77, poslední oběti komunistického režimu. Toto výročí dokumentuje ubohost postbolševického establishmentu.

27.4.2009 v 15:10 | Karma: 34,15 | Přečteno: 4389x | Diskuse| Politika

Aleš Vébr

Žebráme o plyn, přitom Nory okrádáme..

Nedávný ruský plynový blackout nasměroval naděje celé Evropy k norské alternativě. České předsednictví EU tak učinilo ze své "E"nergetické priority správně jako akční superprioritu otázku zabezpečení v oblastech elektriky a strategických surovin.

26.2.2009 v 8:40 | Karma: 45,05 | Přečteno: 18738x | Diskuse| Politika

Aleš Vébr

S kriminálem (a MS) na krku

Před dvěma týdny jsem stanul před soudem v postavení žalovaného. Poprvé. Pokud pocházíte z uspořádaných rodinných, sociálních, sexuálních i jiných poměrů, je to vskutku jedinečný zážitek. Zvláště ve městě, jež je synonymem zločinu, a v němž začala největší sportovní show české historie..

20.2.2009 v 9:20 | Karma: 30,93 | Přečteno: 2945x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5753x
Soukromý zemědělec. Spolupracovník / "agent" TV Nova v kauze gangu šibalů z Vysočiny. Tvůrce golfového hřiště Ještěd. Jsem obětí konkursní mafie. Spolupracovník investigativního týmu Natvrdo (z toho důvodu tato fotka - po dohodě s redakcí).


www.alesvebr.cz

Seznam rubrik

Oblíbené blogy