Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dr. Vesecká musí odejít

Nejde teď o J. Čunka, jestli někdo korumpoval nebo vystrkoval pindíka před sekretářkou. Nikdo z nás u toho ve Vsetíně nesvítil. Jde o kolaps státního zastupitelství, právního státu a práva obecně v ČR.  Zodpovědnost nejvyšší státní zástupkyně R. Vesecké je při tom nezpochybnitelná. A jestli neodstoupí sama, je povinností vlády odvolat jí!

Ano, souvisí to samozřejmě i s kauzou předsedy KDU-ČSL. Den po pondělním odvysílání Reportérů ČT s informacemi o skandálních schůzkách špiček justice ovlivňujících tento mimořádný případ dorazil mému advokátovi dopis z úřadu paní Vesecké (NSZ). Odpověděli na naší žádost pečlivě připravenou dle mustru kauzy Čunek, v níž žádáme o to samé, čeho se dostalo ex-vicepremiérovi: odejmout šetření podvodného konkursu Golf Ještěd ze severních Čech a předat kamkoli jinam, kde bude zajištěna nestrannost a objektivita. NSZ učinilo to, co činí VŽDY jindy a VŠEM nám ostatním, než když jde o privilegovaný případ Čunek: systémem padajícího lejna žádost postupuje níže a na rozdíl od  vsetínské kauzy samo odmítlo konat. 

Ústava mluví o rovnosti všech před zákonem a i zákon o státním zastupitelství mluví jasně. Podle jeho § 24 je např. každý státní zástupce povinen "zejména  postupovat odborně, svědomitě, odpovědně, nestranně, spravedlivě a bez zbytečných průtahů. Jakýkoli vnější zásah nebo jiný vliv, jehož důsledkem by mohlo být porušení některé z těchto povinností, musí odmítnout... Státní zástupce je při výkonu své funkce, ve svém osobním životě i při výkonu svých politických práv povinen vystříhat se všeho, co by mohlo vzbuzovat důvodné pochybnosti o dodržování povinností uvedených v odstavci 1, ohrozit vážnost funkce státního zástupce nebo vážnost státního zastupitelství anebo ohrozit důvěru v nestranný a odborný výkon působnosti státního zastupitelství nebo státního zástupce." Zvláštní důraz klade zákon na to, aby se státní zástupce nenechal "ovlivnit zájmy politických stran".

Sama Vesecká v předmětné reportáži na kameru hřímá: "Každý občan má právo na proces, který je zbaven jakýchkoli pochybností. Ať se to někomu líbí, nebo ne. A ať je vláda modrá, oranžová, fialová, lesbická nebo marťanská, je to jedno a státní zastupitelství musí toto právo na proces objektivní zaručit." Není tomu tak! Slova české justiční špičky jsou jen mediálním tajtrlíkováním a ústava či zákon je v ČR pro jeho údajné naplňovatele prázdným cárem papíru ...

V tomto příspěvku mohu například poprvé oznámit, že občanské sdružení Oběti konkursních podvodů po opakovaném a letitém zklamání z práce mj. i státního zastupitelství a pro nemožnost zajistit spravedlnost v ČR se obrátí v zoufalství o pomoc do zahraničí. Konkrétně například oslovíme norskou vládu. České -  státem kryté - mafie se nezastaví už před nikým a po okradení norského investora čeká ČR další arbitráž (první v konkursní oblasti) a na krku kromě čtvrtmiliardové platby máme i velkou mezinárodní ostudu, když už měsíc sedí ve vazbě konkursní správce, který po investorovi žádal úplatek (půlmega - sic!). Všemu tomu se dalo předejít, pokud by státní zastupitelství plnilo své povinnosti! A republiku to bude stát velké peníze...Například krajská státní zástupkyně, která měla dlouhodobě dohled nad konkursy v severních Čechách (tam Nory také okradli) na starosti, která měla informace o řádění Berkova gangu i o přípravě loupeže Union Banky nedělala dlouhodobě nic, s mafiány se paktovala a nakonec jí místo potrestání povýšili před půldruhým rokem do místa samotné konkursní soudkyně.  

Případů konkrétních selhání státních zástupců jsou desítky. Někdy vážné až tragické, jindy skoro úsměvné. Před svátky jsem byl třeba v Praze u soudu a tam obžalovaná musela prosit soudce, aby vyzval st. zástupce, aby při závažném jednání nespal. Za všechny tyto prohřešky samozřejmě nejvyšší státní zástupkyně nemůže. Ale je zodpovědná za to, že se ze státního zastupitelství stal v očích veřejnosti kašpar. Po pondělním odhalení kamarádíčkového principu fungování české justice se logicky ocitla už tak bídná důvěra občanů v nezávislost a spravedlivost justice u bodu mrazu. A zodpovědnost musí být vyvozena ke všem aktérům oněch posezení. I k těm, kteří na tyto schůzky, ale podle nových zjištění k údům "nezávislé" české justice až domů, své poskoky posílali. V opačném případě mají vláda ČR a celý stát zaděláno na obrovské problémy.

Nebezpečně se přiblížila doba, kdy půjdeme k soudu a před líčením se budeme pídit po informacích, do jaké party státní zástupce onoho případu patří. K Vesecké, Coufalovi, Andělové, Salichovovi nebo k jejich odpůrcům? Podle toho si budeme muset zavčas zavolat na sekretariát ODS nebo ČSSD a spravedlnost si tam "předjednat"... 

Aleš Vébr 

PS: všiml si vůbec někdo, že jedna z aktérek obědových dýchánků kolem kauzy Čunek - ostravská státní zástupkyně Z. Andělová - je právě tou osobou, která před časem vysekala Marka Dalíka z maléru v kauze Kořistka ?! Toto její rozhodnutí tehdy posvětilo jako nezvratitelné NSZ dr. Vesecké ... 

Autor: Aleš Vébr | středa 9.1.2008 8:55 | karma článku: 45,30 | přečteno: 12816x
  • Další články autora

Aleš Vébr

Plzeňský masakr práva (a státu)

Mám toho na román. Ale přečtěte si, prosím, alespoň v několika bodech, kam všude sahají chapadla mafie kolem plzeňských práv a jejich bosse Milana Kindla. A pak si to hoďte...

12.10.2009 v 11:35 | Karma: 48,77 | Přečteno: 53874x | Diskuse| Politika

Aleš Vébr

Dělá největší prasárny D. Rath?

Fackovací panák MFDnes a řady blogerů David Rath na sebe vzal z pohledu médií snad všechny hříchy socdem hejtmanského světa. Přitom se odehrávají v krajích zvěrstva, vedle nichž je i Bušinovo šibalství takovým kriminálně-politickým softpornem...

17.7.2009 v 11:38 | Karma: 38,79 | Přečteno: 7077x | Diskuse| Politika

Aleš Vébr

Výročí smrti Pavla Wonky=hanba "demokracie"

Včera uplynulo 21 let od tragického úmrtí Pavla Wonky. Mechanika z Vrchlabí, signatáře Charty 77, poslední oběti komunistického režimu. Toto výročí dokumentuje ubohost postbolševického establishmentu.

27.4.2009 v 15:10 | Karma: 34,15 | Přečteno: 4389x | Diskuse| Politika

Aleš Vébr

Žebráme o plyn, přitom Nory okrádáme..

Nedávný ruský plynový blackout nasměroval naděje celé Evropy k norské alternativě. České předsednictví EU tak učinilo ze své "E"nergetické priority správně jako akční superprioritu otázku zabezpečení v oblastech elektriky a strategických surovin.

26.2.2009 v 8:40 | Karma: 45,05 | Přečteno: 18738x | Diskuse| Politika

Aleš Vébr

S kriminálem (a MS) na krku

Před dvěma týdny jsem stanul před soudem v postavení žalovaného. Poprvé. Pokud pocházíte z uspořádaných rodinných, sociálních, sexuálních i jiných poměrů, je to vskutku jedinečný zážitek. Zvláště ve městě, jež je synonymem zločinu, a v němž začala největší sportovní show české historie..

20.2.2009 v 9:20 | Karma: 30,93 | Přečteno: 2945x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5753x
Soukromý zemědělec. Spolupracovník / "agent" TV Nova v kauze gangu šibalů z Vysočiny. Tvůrce golfového hřiště Ještěd. Jsem obětí konkursní mafie. Spolupracovník investigativního týmu Natvrdo (z toho důvodu tato fotka - po dohodě s redakcí).


www.alesvebr.cz

Seznam rubrik

Oblíbené blogy