Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Odteď budu ministrem já, bratře

Včera nastolený problém bydlení neministra J. Čunka v ministerském bytě na Staroměstském náměstí za neadekvátně nízké a navrch ještě státem kryté nájemné skrývá ještě vážnější a systémovou chybu. Kdo tu vlastně vládne a kdo zodpovídá za ministerstvo bez ministra? My, příznivci britského sitcomu Jistě, pane ministře, známe jak to chodí v zavedené demokracii. Kontinuitu vládnutí a úřadování zajišťují stálí tajemníci (imunní k momentálním politickým hrátkám a loajální sami sobě :-)) jako sir Humphery Appleby. Mají svou jasnou zodpovědnost, povinnosti, práva apod. Jak je to u nás?

Na ministerstvu pro místní rozvoj (MMR) se třeba moc rozčílili, že je Trancparency International (TIC) označila za instituci v rozvratu. A místo toho, aby se zamysleli nad tím, jak vedou státní úřad , přes který mají v následujících letech protéct STOVKY MILIARD evropských peněz, kopou... Jestliže si rozvratu státní instituce povšimla i renomovaná mezinárodní protikorupční organizace, pak to není proto, že chce vládě, KDU-ČSL nebo panu Čunkovi škodit, ale proto, že se nekalosti stávají už veřejně neakceptovatelnými. Ať jde o vsetínskou kauzu sui generis, nebo třeba o uplavané účetnictví malérových eurofondů, ministerské bydlení neministra Čunka nebo o personální praktiky ministerského úřadu zavánějící Palermem.

Na rozdíl od státních úředníků, jsem po zprávě TIC (při vší kritičnosti k protikorupční lince provozované spolu s vnitrem) zpozorněl a podíval se na podstatu problému. No tak - není zas divu, že zrovna úředníci v ČR nemají rádi protikorupční organizace...:-)
Vznikl tedy první on-line investigativní blogový příspěvek

http://vebr.blog.idnes.cz/c/18635/Urad-neurad-Cunkuv-necunkuv-kradem-dal.html

Takže idnes může klidně tvrdit, že byla prvním médiem, které s přesnými informacemi kolem Čunkova "ministerského" bydlení přišla :-)
A při jeho zpracování si nešlo nevšimnout, že ve skutečnosti se ministrem bez jakéhokoli ústavního pověření stal jakýsi pan Houdek. Tedy bratr Houdek z Třeboně a tamní organizace KDU-ČSL. Vládne miliardovému majetku v centru Prahy, šéfuje snad šesti stovkám úředníků, ale jakou má k tomu všemu kvalifikaci, kde je jeho zodpovědnost? Komu a jak se zodpovídá třeba za zjevnou lež, kterou vyřkl před dvěma týdny Lidovým novinám, že jeho exšéf bydlí v jím spravovaném státním majetku za „standardní komerční nájem"? Kdo a komu se bude zodpovídat za škody, které mohou státu vzniknout angažováním profláklého exstarosty Prahy 1 V. Vihana šéfem ministerského majetku? Kdo se zodpovídá za čachry s bydlením za státní peníze, které se týká nejen Čunka ale i Houdka samotného?

Oficiálně je po Čunkově odchodu z vlády pověřen řízením MMR jeho stranický kolega Jiří Vačkář. A několik týdnů se hraje politický karban o to, zda bude ministrem a šéfem úřadu klíčového pro přísun evropských dotací zpátky J. Čunek, jiný lidovec nebo někdo úplně jiný. Pan Vačkář je již starší člověk. Jeho specializací na ministerstvu byla po léta problematika rozvoje venkova, později přibyly i evropské dotace.
Já jsem pana Vačkáře poznal před léty osobně i pracovně, když byl pravou rukou prof. F. Trnky v tehdejší Zemědělské straně. Je to v podstatě konzervativní člověk vzešlý z venkovského prostředí, u něhož nepředpokládám běžné trapnosti vyskytující se u českých politiků: odjedu po víkendu od rodiny do Prahy "dělat politiku", tak jsem jak utrženej ze řetězu - plácání sekretářek po zadku, večírky, chlast, milenky, úplatky ... Jeho strana tedy asi nešlápla moc vedle, když jej učinila dočasně jakýmsi poloministrem, který má udržet provozní teplotu ministerského křesla pro J. Čunka či jiného ministra.
Jenže to by nesměl být obklopen bandou vlčáků, kteří si jsou slabosti Vačkářova mandátu moc dobře vědomi. A kteří se jako utržení od řetězu chovají.
Lidová strana by se měla v zájmu vlastní elementární důvěryhodnosti zbavit po léta praktikovaného systému státních trafik pro své neúspěšné či neschopné, avšak věrné. Jasně, zas po mně vystartuje ta partajní internetová kohorta, že mi do jejich strany nic není. Ale to je omyl: pokud tyto praktiky vedou k vytváření korupčního prostředí, pokud kvůli nim trpí stát nebo jakýkoli občan, pak mi do toho je! Nemluvě o tom, že já jsem také katolík (a možná lepší než si myslíte či odvozujete z fotky a část mé rodiny i KDU volí...). Takže: fanatičtí a rozzlobení straničtí hoši - nevím, proč mám nečinně přihlížet tomu, že skryty za "křesťanství" tady řádí smečky korupčníků a dojičů státu krytých partajní legitimací... V jiné straně se jim říká "šibalové".

Autor: Aleš Vébr | středa 12.12.2007 7:00 | karma článku: 30,22 | přečteno: 3762x
  • Další články autora

Aleš Vébr

Plzeňský masakr práva (a státu)

Mám toho na román. Ale přečtěte si, prosím, alespoň v několika bodech, kam všude sahají chapadla mafie kolem plzeňských práv a jejich bosse Milana Kindla. A pak si to hoďte...

12.10.2009 v 11:35 | Karma: 48,77 | Přečteno: 53874x | Diskuse| Politika

Aleš Vébr

Dělá největší prasárny D. Rath?

Fackovací panák MFDnes a řady blogerů David Rath na sebe vzal z pohledu médií snad všechny hříchy socdem hejtmanského světa. Přitom se odehrávají v krajích zvěrstva, vedle nichž je i Bušinovo šibalství takovým kriminálně-politickým softpornem...

17.7.2009 v 11:38 | Karma: 38,79 | Přečteno: 7077x | Diskuse| Politika

Aleš Vébr

Výročí smrti Pavla Wonky=hanba "demokracie"

Včera uplynulo 21 let od tragického úmrtí Pavla Wonky. Mechanika z Vrchlabí, signatáře Charty 77, poslední oběti komunistického režimu. Toto výročí dokumentuje ubohost postbolševického establishmentu.

27.4.2009 v 15:10 | Karma: 34,15 | Přečteno: 4389x | Diskuse| Politika

Aleš Vébr

Žebráme o plyn, přitom Nory okrádáme..

Nedávný ruský plynový blackout nasměroval naděje celé Evropy k norské alternativě. České předsednictví EU tak učinilo ze své "E"nergetické priority správně jako akční superprioritu otázku zabezpečení v oblastech elektriky a strategických surovin.

26.2.2009 v 8:40 | Karma: 45,05 | Přečteno: 18738x | Diskuse| Politika

Aleš Vébr

S kriminálem (a MS) na krku

Před dvěma týdny jsem stanul před soudem v postavení žalovaného. Poprvé. Pokud pocházíte z uspořádaných rodinných, sociálních, sexuálních i jiných poměrů, je to vskutku jedinečný zážitek. Zvláště ve městě, jež je synonymem zločinu, a v němž začala největší sportovní show české historie..

20.2.2009 v 9:20 | Karma: 30,93 | Přečteno: 2945x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Ázerbájdžán v Karabachu zboural arménskou vesnici, na místě staví mešitu

25. dubna 2024  18:55

Ázerbájdžán v jedné ze znovuzískaných vesnic v Náhorním Karabachu zbořil 200 let starý arménský...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5753x
Soukromý zemědělec. Spolupracovník / "agent" TV Nova v kauze gangu šibalů z Vysočiny. Tvůrce golfového hřiště Ještěd. Jsem obětí konkursní mafie. Spolupracovník investigativního týmu Natvrdo (z toho důvodu tato fotka - po dohodě s redakcí).


www.alesvebr.cz

Seznam rubrik

Oblíbené blogy