Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Povinná Kmentova četba

Mateřským deníkem důkladně anoncovaná kniha novináře Jaroslava Kmenty "Kmotr Mrázek", která vyšla minulý týden, je prostě masakr. Místo jiných blbostí by jí měl stát nechat vytisknout ve velkém nákladu a rozeslat do všech škol, policejních služeben, na soudy, úřady apod. a všichni by si jí tam měli přečíst povinně!

M.Šlouf - pravá ruka expremiéra Zemana a levá ruka Mrázka při ovlivňování vládních struktur na konci 90-ých let.MF Dnes Dílo je to hodnotné - jeho hlavní síla tkví, jak už to v tomto žánru chodí, v informační kvalitě a v množství zdrojů. Pro toho, kdo má k dispozici o problematice špičkového českého zločinu i jiné prameny, bude důležitým pomocníkem v dalším bádání.
Kdo četl o Kmentově počinu jen na stránkách MF Dnes, musí být trochu zmaten. V novinách byly uveřejněny její sice zajímavé části a jmenovány některé zajímavé Mrázkovy kontakty, ale síla díla je právě v celku. V popisu životní dráhy jednoho z největších českých mafiánů všech dob od prvních vekslů za bolševika až po řízení nejdůležitějších bezpečnostních a vládních struktur státu tímto nevyučeným, zdravým, avšak od mládí invalidním důchodcem.

Citace z odposlechů nebo z policejních dokumentů (mimochodem - bude i Kmenta mezi prověřovanými či stíhanými, jak o tom nyní uvažují M. Topolánek s R. Veseckou?!) podtrhují autenticitu knihy. Té pak velmi napomáhá i Kmentův střízlivý styl, kdy se nenechává strhnout ke slovním exhibicím, svévolným závěrům apod. Síla tohoto typu literatury je prostě ve faktech, ostatní si čtenář už dá dohromady sám.
Někdy jde o zajímavé souvislosti s nejslavnější americkou mafií 30. let, kdy Mrázek po vzoru Al Caponeho plánuje už počátkem 90-ých let zneužití odborářských peněz za pomocí předáků zaměstnanců. Leckomu z pamětníků listopadových změn pak vstanou vlasy na hlavě při popisu finančních a majetkových transakcí Mrázkova gangu s exponenty Občanského fóra hned po převratu. Podobné je to s jeho vlivem i na ty nejdůležitější figury ČR - nejde totiž jen o již odhaleného Šloufa, Svobodu, Snopkovou či Tlustého, v knize je jasně naznačeno, že tento vliv, kontakty i reálné operace směřovaly přímo k M. Čalfovi, J. Čarnogurskému, M. Zemanovi, V. Klausovi či V. Dlouhému...
A některé informace z knihy jsou i tragikomické, to když třeba zjistíme, že slavné Mrázkovy salámy, které za totáče používal jako základní všimné, byly zřejmě v rodinném řeznictví plněny i masem uhynulých zvířat z nedaleké kafilerky...
Základní dějovou linku ovšem tvoří šokujícím způsobem a skoro tři desítky let fungující stroj: zločin (podvody, vydírání, korupce, zlodějiny) a podíl policistů, politiků a dalších vlivných osob na něm; to vše průběžně prošpikováno věcným popisem vražd k zajištění bezporuchovosti mafiánské mašiny. A též bez ohledu na režimy či vlády. Vlastně paradoxně zjišťujeme, že nejtěžší to měl Mrázek za komunistů, pak už jeho síla jen rostla. A naopak upadala moc policejních struktur, o jejichž ovládnutí či demontáž se mafián systematicky snažil...

Otazníkem je závěr knihy. Pominu-li nad rámec ("Místo doslovu") přetištěný rozhovor s Mrázkovým a Pitrovým bodyguardem P. Šrytrem, jehož (tedy svalovce známého i kauzy uplácení poslance Ploce) důvěryhodnost je diskutabilní, poslední záznam je datován k srpnu 2000. Nejdřív jsem to považoval za zásadní selhání. Vždyť především těchto zhruba pět let, jež kmotrovu životu zbývaly, je klíčových třeba pro rozmotání otázek kolem jeho vraždy. Právě další období nejvíc zajímá třeba i mne osobně, protože obsahuje účast Mrázkova gangu na fatálních podvodech severočeské konkursní mafie (Berka, Union Banka, Zlámalová, ústecká expozitura protikorupční policie...). Navíc Mrázkův hlavní společník Pitr se knihou jen mihne. Je ovšem pravděpodobné, že řada věcí od roku 2000 je ještě "živých", podobně jako osob, které na vlivných místech zločinům v daném období napomáhaly a napomáhají. Snad se to tedy ještě všechno nějak řeší. Doufejme. Podobně jako věřme, že J. Kmenta dílo dodělá a k tématu i zbývajícímu období se brzy vrátí.
Pak jsem si ale přečetl poslední část knihy ještě jednou a on nám autor závěrem tajemně naznačuje možná ještě víc. Dovolím si závěrečné věty pro ty, kteří si knihu ještě nepořídili, ocitovat, nechť si každý učiní sám obrázek, jak to s tím koncem je:
"Pondělí 14. srpna 2000
Mrázek mezitím pokračoval v nezákonných aktivitách, násilných akcích, praní špinavých peněz a ovlivňování politiků. Stejně tak ještě více a láskyplněji získával kompromitující informace na významné lidi z vysoké politiky a byznysu.
Policie zachytila, jak se Šafranko svěřuje Mrázkovi, že ulovil velmi důležité informace k jednomu důležitému a nadějnému politikovi. Bylo to v pondělí 14. srpna 2000 v 18 hodin a 46 minut.
Šafranko: "Mluvil jsem s jedním naším kontaktem. Je to v pohodě. Ale co ti musím říct: povídal mi takové věci na Íčka, to mi nebudeš věřit. Ale to je až na osobní jednání. Co on dělá za věci."
Mrázek: "To se může hodit. Kdyby tam (do vlády) jednou vlez, tak to má cenu zlata."
Mrázkova slova se naplnila. Ivan Langer "vlezl" do vlády 4. září 2006.
Mrázek se toho už nedožil. Nájemný vrah ho zastřelil o devět měsíců dříve - 25. ledna 2006."

Na konci včerejší TV debaty na Primě si předseda senátu P. Sobotka po zveřejnění výsledku ankety, že si 81% hlasujících diváků myslí, že současní politici jsou ještě horší než komunisti, postěžoval, že "to je na emigraci". Ne, na emigraci je spíš zjištění, že to v současné ČR funguje tak, jak je zdokladováno v "Kmotru Mrázkovi".
Kniha J. Kmenty by tak měla být (vedle Kroupova Zločinu jako profese) povinnou četbou. Ne snad pro studenty (i když proč ne?!). Ale hlavně pro každého, kdo tady ať už podniká, nebo se jakkoli pohybuje ve veřejné sféře - pro politiky, kandidáty do voleb, justiční exponenty, policisty, novináře, státní úředníky ...

Autor: Aleš Vébr | pondělí 19.11.2007 10:23 | karma článku: 24,91 | přečteno: 2088x
  • Další články autora

Aleš Vébr

Plzeňský masakr práva (a státu)

Mám toho na román. Ale přečtěte si, prosím, alespoň v několika bodech, kam všude sahají chapadla mafie kolem plzeňských práv a jejich bosse Milana Kindla. A pak si to hoďte...

12.10.2009 v 11:35 | Karma: 48,77 | Přečteno: 53874x | Diskuse| Politika

Aleš Vébr

Dělá největší prasárny D. Rath?

Fackovací panák MFDnes a řady blogerů David Rath na sebe vzal z pohledu médií snad všechny hříchy socdem hejtmanského světa. Přitom se odehrávají v krajích zvěrstva, vedle nichž je i Bušinovo šibalství takovým kriminálně-politickým softpornem...

17.7.2009 v 11:38 | Karma: 38,79 | Přečteno: 7077x | Diskuse| Politika

Aleš Vébr

Výročí smrti Pavla Wonky=hanba "demokracie"

Včera uplynulo 21 let od tragického úmrtí Pavla Wonky. Mechanika z Vrchlabí, signatáře Charty 77, poslední oběti komunistického režimu. Toto výročí dokumentuje ubohost postbolševického establishmentu.

27.4.2009 v 15:10 | Karma: 34,15 | Přečteno: 4389x | Diskuse| Politika

Aleš Vébr

Žebráme o plyn, přitom Nory okrádáme..

Nedávný ruský plynový blackout nasměroval naděje celé Evropy k norské alternativě. České předsednictví EU tak učinilo ze své "E"nergetické priority správně jako akční superprioritu otázku zabezpečení v oblastech elektriky a strategických surovin.

26.2.2009 v 8:40 | Karma: 45,05 | Přečteno: 18738x | Diskuse| Politika

Aleš Vébr

S kriminálem (a MS) na krku

Před dvěma týdny jsem stanul před soudem v postavení žalovaného. Poprvé. Pokud pocházíte z uspořádaných rodinných, sociálních, sexuálních i jiných poměrů, je to vskutku jedinečný zážitek. Zvláště ve městě, jež je synonymem zločinu, a v němž začala největší sportovní show české historie..

20.2.2009 v 9:20 | Karma: 30,93 | Přečteno: 2945x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Jak se chystá převrat. V Německu začíná proces s extremistickou skupinou

29. dubna 2024  7:35

V Německu v pondělí začíná první z procesů se členy extremistické skupiny Říšští občané, kteří čelí...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Soud začal řešit podvod století za 2,4 miliardy. Okradených jsou tisíce

29. dubna 2024  6:21

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5753x
Soukromý zemědělec. Spolupracovník / "agent" TV Nova v kauze gangu šibalů z Vysočiny. Tvůrce golfového hřiště Ještěd. Jsem obětí konkursní mafie. Spolupracovník investigativního týmu Natvrdo (z toho důvodu tato fotka - po dohodě s redakcí).


www.alesvebr.cz

Seznam rubrik

Oblíbené blogy