Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ovce, kozel a králíci

Nejvyšší státní zástupkyně R. Vesecká žádá premiéra M. Topolánka, aby masivní úniky informací z vyšetřování různých kauz na jeho pokyn řešila Bezpečnostní informační služba (BIS). Je to, jako kdyby ovce žádala kozla, aby nechal králíky prošetřit, kteří zajíci a jehňata okusují v zahrádce zelí ...

Tatrovka, do níž se o víkendu vloupal příslušník elitní policejní jednotky ÚOOZ. V popředí sklo, které za sebou opilec nechal, než ho v náklaďáku vzbudila policejní hlídka ... Skvělá vizitka Policie ČR!www.pravo.cz

Na 120 účastníků koncertu v Nových Hamrech na Karlovarsku dohlíželo celou sobotní noc 160 policistů (včetně třicítky kriminalistů). Když na privátní hudební akci po půlnoci zazněla skladba z "produkce dnes již zakázané slovenské skupiny a obsahovala antisemitský text" (citace policejní mluvčí; mimochodem by mne zajímalo, jak se dnes musicbandy "zakazují"), policie koncert ukončila a s účastníky, podle tisku skinheady, se za drahé peníze těžkoodění strážci zákona poprali. Bezpochyby efektivní nakládání s prostředky daňových poplatníků - příště bychom mohli proti zpívání nasadit rovnou třeba i armádu s grippeny, předraženými tatrovkami a transportéry. Ať si za ty prachy taky někdy aspoň vystřelíme...

O dva dny před tím se nám česká policie připomněla v médiích ještě pikantnější zprávou: důstojníka plzeňské expozitury Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) probudila policejní hlídka kousek od pracoviště, anž se ve stavu opilosti nalézal v cizím nákladním autě.

A to se stalo jen pár hodin poté, co šéfka jiné elitní policejní jednotky - protikorupční policie - oznámila odchod. Jedná se o tutéž špičkovou policistku, u níž prověrka policejního prezídia konstatovala v tomto týdnu i neoprávněné nakládání se svěřenými penězi.

Krejčíř jim (těm expertům z protikorupčního - sic!) utekl z domu po střechu obsazeného detektivy, odsouzeného T. Pitra - "nepřítele ústavního pořádku ČR" - si nechali pláchnout před nástupem výkonu trestu dokonce v koordinované neschopnosti s českou justicí. Téhož Pitra, který se objevuje v hypotézách o zadání vraždy jeho společníka F. Mrázka, jednoho z nejsledovanějších zločinů posledních let.

Tedy pro změnu zas toho samého Mrázka, jehož telefonní hovory s někdejším vysokým představitelem Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) a před tím šoférem matky odsouzeného ministra Mlynáře M. Hejlem se objevily v tisku zase tento týden. To spojení s vysokým úředníkem bezpečnostního aparátu ČR je pak stejně "šokující" jako reakce ministra vnitra I. Langera, že "by se to mělo prověřit". Jistě, pane ministře! Ono SE TO možná jednou nějak SAMO prověří. Zrovna tak jako i kontakty s ještě důležitějšími sociálními demokraty, ale třeba i s pány Tlustým, Dalíkem nebo s vámi, že? Ono SE TO třeba nějak při vašem úsilí vyhnije ... A v nejhorším své novátorství v branži uplatníme zákazem protikorupčních šetření bez souhlasu politicky dosazených policejních bossů, že?

Možná i v této věci by měla či chtěla dr. Vesecká pátrat po únicích informací ze spisu (odposlechy jmenovala speciálně). Ale proč? Proč se nesmíme dozvědět o tom, jak to tady vůbec skutečně funguje? Byť třeba z tak bezesporu důvěryhodného zdroje, jakým je trestní spis nebo přepis autentického policejního odposlechu? Proč jí a premiéru Topolánkovi vadí třeba přepisy fotbalových odposlechů a následná Čtvrtníčkova show?

Státní zastupitelství má na hlavě másla přehršel. Zákon mu dává nejen právo ale i povinnost dozorovat trestní řízení (a tedy vše, co se v jeho rámci děje). Stěžuje si paní doktorka na "politický boj a zneužívání státních zastupitelství k tomuto boji"? Ať si probere se svým svědomím, s jakými politickými lobbyisty se sama scházela v kauze Čunek. A s tím už BIS nehne. Podobně jako se zvláštním odvoláním vrchního státního zástupce v Olomouci Ivo Ištvána. Nebyl odejit dr. Obst ani dr. Salichov či dr. Coufal, kteří se tak výrazně zapsali do dějin českého práva i politiky. Ale muž, o kterém jsme v kauze ani neslyšeli. A podotýkám pro laickou veřejnost, že to není nějaký otrapa. Odvolaný dr. Ištván byl jedním ze tří nejvyšších státních zástupců ve státu - pod dr. Veseckou (NSZ) jsou Vrchní státní zastupitelství (VSZ) toliko dvě: pražské a olomoucké. Takže kauza Čunek coby záminka pro ovládnutí "práva" na Moravě...?

No a pak je tu ten evergreen s útvarem J. Kubiceho a odchodem vedení ÚOOZ i se čtyřmi desítkami detektivů. Kam asi přecházejí? Za exkolegou Žákovcem k Pitrovi? Nebo snad do charity či bezplatných služeb osob zdecimovaných organizovaným zločinem? A odcházejí bez informací ze spisů, vyšetřování ap.?

Jak je to vlastně dlouho, co jsme četli o úniku závažných dat ze samotné  BIS? Jak se tajné služby vypořádaly s nedávnými svědectvími i důkazy podloženými reportážemi o tom, že byly přímo zapojené do praní peněz z konkursních podvodů (kauza Berka & spol.)?

Suma sumárum: stačí pár dní číst noviny a vizitka pilířů vnitřní bezpečnosti státu - Policie ČR, NBÚ, státních zastupitelství, tajných služeb - je tristní. To je skutečně tragédie, zmar a zoufalství ... Úvahy, jestli je situace v policii, tajných službách, justici i kolem vnitřní bezpečnosti ČR obecně (nebo náhle halasně proklamovaného problému úniku informací) tak alarmující, že by měl odstoupit ministr vnitra, spravedlnosti či dokonce vláda jako celek, nenáleží mně, ať se jimi zabývá třeba opozice.

Tedy, pokud k tomu cítí dostatečný morální kredit. Komunisty vynechávám - na rozdíl od prezidentských kandidátů - z jakýchkoli úvah (je hanbou všech polistopadových garnitur, že se s existencí politické struktury ideově spjaté třeba se zločiny 50-ých let nevypořádaly).

Pokud jsme si připomněli Mrázka, pak je nutno doplnit, že právě s jeho skupinou udržoval expremiér a bývalý šéf českých zajíců S. Gross a jeho okolí tak vřelé vztahy, že až nynější poznatky musí otevřít oči i té nejzaslepenější části stranicky oddané veřejnosti. Jednak tu jsou zveřejněné domluvy mafiána s klíčovým mužem státněbezpečnostní instituce ČR, do jejíhož čela nasadil svého přítele T. Kadlece (později stíhaného v souvislosti s působením v další kamarádské trafice - Čepru) právě bývalý Zemanův korunní princ. Dále třeba nepříliš známý fakt: někdejší členka představenstva Setuzy (tedy Pitro-Mrázkovy podnikatelské ústředny) Pavla Čintálová se stala, coby přítelkyně T. Pitra, výkonnou ředitelkou pro vnější komunikaci Českého Telecomu a též  vlastníkem bytu sousedícího s (dnes již kultovním) bytem S. Grosse, s jehož manželkou dle ČTK udržuje „velmi přátelské" styky. Náhle zbohatnuvší akcionář firmy Moravia Energo měl na řízení i privatizaci Českého Telecomu zásadní vliv, o působení na bezpečnostní a vládní aparát nemluvě. Byl to Gross, jehož vláda měla zavčas informace o existenci konkursní mafie (tedy nejen soudce Berka, ale třeba i Mrázek!) a neudělal nic proti jejímu řádění až po loupež Union Banky ani pro důkladné vyšetření jejích zločinů. A byl to tentýž drážní mládežník promovaný na právníka, který si coby pravou ruku na své pražské državy vytáhl z Vysočiny lokálního defraudanta Zdeňka Doležela (5 na stole v českých; Budišov).

Grosse a z hlediska politické zodpovědnosti sociální demokracii jako celek pak usvědčují i nejčerstvější informace o vlivu Mrázka na klíčového muže expremiéra Zemana - M. Šloufa. Důkazy o ovlivňování bankovních privatizací či personální politiky zásadních policejních funkcí jsou tak zásadní, že sedět by měli jít Zeman, Šlouf, Gross a celá tahle banda i po letech, bez ohledu na ustanovení zákona o promlčení. Koneckonců - pokud by se věci ujal kvalifikovaný a ovcemi nezaujatý státní zástupce, mohl by na tento skandál aplikovat třeba i ustanovení TZ o zločinném spolčení s delší promlčecí lhůtou, že ...? 

Grossovu nástupci J. Paroubkovi by pak současný premiér a jeho náměstek v televizních debatách neměli v daných souvislostech populisticky vyčítat ani tak charitativní aktivity exmanželky a hospodaření jejího sdružení, ale nezpochybnitelná fakta o jeho (nevyužitých) možnostech ke zlepšení situace na poli práva a spravedlnosti za jeho vládnutí: policejního prezidenta si vybíral on a jeho vláda, zrovna tak dr. Veseckou do čela NSZ, tajné služby měl na povel též on, odvahu k tomu vymést katarského emisara s gigantickými repreúčty ve své vládě a jedno z velkých bezpečnostních rizik státu - exministra spravedlnosti P. Němce - nenalezl rovněž on. A koneckonců i onen půldruhého roku proklínaný Kubice fungoval v rámci struktur po dlouhá léta řízených činitely ČSSD. A jak důsledně se vypořádala Paroubkem vedená státní administrativa se Zgarby, Palasy a odbobnými šibalskými výtečníky?

Jenže ani tyto skutečnosti nevyviňují představitele současné vládní garnitury ze zodpovědnost za řešení alarmujícího stavu a už vůbec ne z kroků, kterými bezpečnostní situaci dále zhoršují. Konkrétní oběti žalostného stavu na poli práva a spravedlnosti ČR pak politické hříčky a slovní ekvilibristika vládců v televizních pořadech (o moudrech z tiskovek Lidového domu platí totéž) nemůže uspokojit vůbec. Jako občany je zajímá skutečnost, že zločiny se páchají s účastí, vědomím, neschopností nebo dokonce přímo státními institucemi. Bez ohledu na partaje.

Jeden z vrcholů své bůhvíproč budované valašské  image (kampak to s ní dotáhl J. Čunek...?) předvedl v neděli M. Topolánek v části, v níž papouškoval pečlivou přípravu PR poradců na one man TV show. Připustil (nepopiratelnou) existenci lokálních mafií na lince: policie - státní zástupce - soudce. A hned přišel s tvrzením, že taková spolčení se budou řešit "systémovými změnami". No tak to ne, pane premiére! Nejdřív vaši zajíci a ovce najdou vši ve vlastním kožichu, zbaví se jich, aplikují vaší televizní  zásadu o "zločinu a trestu" a zajistíte poškozeným omluvu a nápravu a pak si vymýšlejte další legislativní hejblata. Klidně vám mohu takovou vámi zmíněnou linku popsat třeba na severočeském případu: mjr. Dvořák, pplk. Uličný - dr. Sixtová, dr. Němcová - dr. Berka, dr. Zlámalová. Ale je mi to na nic - dokud nebudu kamarádit (= vydírat vládce) se stoprvním hlasem nějakého Melčáka či Pohanky, žádného kozla ani ovci to zajímat nebude, že?

Vrcholem pak je, že samotný předseda vlády mluví o ČR jako o "právním státu" v uvozovkách! BINGO! K tomu těžko vůbec co říci ... resp. bylo by toho tolik, že snad vyberme jen finální myšlenkové pochody: a tím se chlubí či co? Nebo chce snad naznačit, že i jeho legitimita vládnout takovému "právnímu státu" patří do uvozovek? Patří tam logicky tedy i legitimita policistů, státních zástupců či soudců a dalších údů státní moci? A můžeme jako uvozovkové pojímat jakékoli "rozhodnutí" či "rozsudek" orgánu takovéhoto "právního státu"??!

A tak nový kozel obviňuje starého a opačně. Ovce, kterou přivedl hlídat zelí na zahradu starý kozel, žádá nového capa, aby nechal prošetřit úniky informací o tom, že z oplůtku mizí zprávy, že se kradou zelené lupeny. Tajní hlídači králíci by tedy měli prověřit policejní zajíce ale i jehňata, o něž by se měla jinak starat ovce. Možná by to byla taškařice. Kdybychom nevěděli už dávno, že to zelí tak moc chutná všem bez rozdílu. A hrají s námi jen hru o to, kdo z nich se v závětří vzniklého chaosu dostane k té nešťavnatější hlávce ...

Autor: Aleš Vébr | neděle 4.11.2007 23:03 | karma článku: 17,34 | přečteno: 1650x
  • Další články autora

Aleš Vébr

Plzeňský masakr práva (a státu)

Mám toho na román. Ale přečtěte si, prosím, alespoň v několika bodech, kam všude sahají chapadla mafie kolem plzeňských práv a jejich bosse Milana Kindla. A pak si to hoďte...

12.10.2009 v 11:35 | Karma: 48,77 | Přečteno: 53874x | Diskuse| Politika

Aleš Vébr

Dělá největší prasárny D. Rath?

Fackovací panák MFDnes a řady blogerů David Rath na sebe vzal z pohledu médií snad všechny hříchy socdem hejtmanského světa. Přitom se odehrávají v krajích zvěrstva, vedle nichž je i Bušinovo šibalství takovým kriminálně-politickým softpornem...

17.7.2009 v 11:38 | Karma: 38,79 | Přečteno: 7077x | Diskuse| Politika

Aleš Vébr

Výročí smrti Pavla Wonky=hanba "demokracie"

Včera uplynulo 21 let od tragického úmrtí Pavla Wonky. Mechanika z Vrchlabí, signatáře Charty 77, poslední oběti komunistického režimu. Toto výročí dokumentuje ubohost postbolševického establishmentu.

27.4.2009 v 15:10 | Karma: 34,15 | Přečteno: 4389x | Diskuse| Politika

Aleš Vébr

Žebráme o plyn, přitom Nory okrádáme..

Nedávný ruský plynový blackout nasměroval naděje celé Evropy k norské alternativě. České předsednictví EU tak učinilo ze své "E"nergetické priority správně jako akční superprioritu otázku zabezpečení v oblastech elektriky a strategických surovin.

26.2.2009 v 8:40 | Karma: 45,05 | Přečteno: 18738x | Diskuse| Politika

Aleš Vébr

S kriminálem (a MS) na krku

Před dvěma týdny jsem stanul před soudem v postavení žalovaného. Poprvé. Pokud pocházíte z uspořádaných rodinných, sociálních, sexuálních i jiných poměrů, je to vskutku jedinečný zážitek. Zvláště ve městě, jež je synonymem zločinu, a v němž začala největší sportovní show české historie..

20.2.2009 v 9:20 | Karma: 30,93 | Přečteno: 2945x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5753x
Soukromý zemědělec. Spolupracovník / "agent" TV Nova v kauze gangu šibalů z Vysočiny. Tvůrce golfového hřiště Ještěd. Jsem obětí konkursní mafie. Spolupracovník investigativního týmu Natvrdo (z toho důvodu tato fotka - po dohodě s redakcí).


www.alesvebr.cz

Seznam rubrik

Oblíbené blogy